8.5 C
Tirana
E shtunë, 11 Nëntor, 2023

Skandal në Vlorë, Manastirliu i dorëzon kapos së tritolit Shtëpinë e Fëmijës për pallat, nis dëbimi i fëmijëve, në skenë hajduti Kujtim Llapi dhe Marjon Mitro!

- Advertisement -spot_imgspot_img

Pas skandalit me Shtëpinë e Fëmijës ‘Zyber Halluli në Tiranë, ku jetimëve u pakësuan ushqimin ditor, një tjetër skandal po konsumohet me Shtëpinë e Fëmijës në Vlorë. Me miratimin në heshtje të ministres Ogerta Manastirliu, segmente të krimit të organizuar dhe korrupsionit, po dëbojnë fëmijët nga Shtëpia e Fëmijëve në Vlorë, me qëllim për të ndërtuar një pallat në vend të saj. Krahas dëbimit të fëmijëve, ndërtesa është degraduar qëllimisht në funksion të planit për pallat. Operacioni po drejtohet nga njē drejtor i Manastirliut. Nga informacionet e siguruara nga Prapaskena bëhet fjalë për Drejtorin e Drejtorisë Rajonale dhe Operatorit të Kujdesit Shëndetësor në Vlorë, Kujtim Llapi, njëherësh ndërtues, një figurë të krimit si Marjon Mitro, ndërtuesin Moisi Lazaj dhe segmente nga Tirana, të cilët në bashkëpunim, po punojnë prej vitesh për të boshatisur shtëpinë nga fëmijët aftësi të kufizuara dhe amortizuar qendrën, me qëllim për t’i hapur rrugë planit të tyre për pallat. Shtëpia e Fëmijve me Aftësi të Kufizuara është hapsira e fundit publike në Lungomare që nuk është zaptuar ende nga karteli i ndërtimit, për të ngritur pallate dhe biznese private. Për të shkuar në fazën e shembjes dhe privatizimit të truallit, Kujtim Llapi ka ndalur prej vitesh pranimin e fëmijëve të tjerë në këtë qendër, po largon gradualisht fëmijët nga qendra si dhe ka ndaluar çdo investim me qëllim degradimin e objektit. Për këto veprime në funksion të planit për pallate, ka kontrolle dhe raporte të detajuar të institucioneve publike, ka shkresa, ndërveprime etj. Organet ligjzbatuese, sidomos prokuroria, është ende në kohë për të parandaluar këtë klan korrupsioni për të ngritur pallate në vend të objektit publik, siç është Shtëpia e Fëmijve me Aftësi të Kufizuara në Lungomaren e Vlorës. Dyshja Llapi-Lazaj Sipas burimeve, por bazuar edhe raporte zyrtare, Kujtim Llapi dhe Moisi Lazaj, që të dy ndërtues, do të jenë përfituesit kryesor të investimit të planifikuar. Segmente nga Ministria e Shëndetësisë në Tiranë, të cilët po mbështesin me veprime dhe mosveprime planin, do jenë përfitues dytësor. Moisi Lazaj është administrator dhe aksioner me 50 % në kompaninë e ndërtimit Lazaj 2002, me zyra në Vlorë. Kujtim Llapi është bashkëpronar në kompaninë Mak-2010, themeluar në vitin 2012, me objekt me objekt veprimtarie “Shit-blerje të pasurisë së paluajtshme dhënie me qera, administrim të pasurive të paluajtshme dhe investime në fushën e ndërtimeve, ku përfshihet ndërtimi i komplekseve turistike, godinave të banimit, e të tjerë”. Krahas postit publik, Kujtim Llapi ushtron edhe edhe veprimtari në fushën e ndërtimi, madje duke përdorur postin për interesa private. Interesat ekonomike në fushën e ndërtimit kanë bashkuar Llapin dhe Lazajn. Kujtim Llapi ortak me kapon e tritolit Marjon Mitro Në kompaninë Mak-2010, Kujtim Llapi është ortak me të dënuarit për pjesëmarrje në organizatë kriminale, Marjon Mitro, i njohur si kapo i bandës së tritolit, objekt i atentateve mafioze. (Në foto: Ekstrakti i QKR për kompaninë “MAK-2010” me status “Aktiv”) Kompaninë e themeluan në korrik 2012. Në vitin 2014, Marjon Mitro arrestohet me urdhër të ish-Prokurorisë për Krime të Rënda, i akuzuar për “vepra për qëllime terroriste”, “vrasjes në rrethana të tjera cilësuese ndaj zyrtarit shtetëror” dhe “armëmbajtje pa leje”. Sipas hetimeve të Prokurorisë, Mitro kishte porositur vrasësin famëkeq me pagesë, Julian Sinanaj, për të ekzekutuar ish-prefektin e Vlorës, Besnik Dervishi, aktualisht Komisioneri për të Drejtën e Informimit. Julian Sinanaj ka deklaruar para prokurorëve se mekanizmi shpërthyes (i sekuestruar ne autoveturën e shtetasit Besnik Dervishit më dt. 13.12.2013 para Kryeministrisë) “është përgatitur prej tij në mënyre artizanale me kërkesën e te pandehurit Marjon Mitro, person i cili, sipas dëshmisë së ekzekutorit, ka porositur këtë minë me telefon në javën e parë të muajit Dhjetor 2013”. Këto ngjarje i përkasin periudhës 2013-2014, kur Marjon Mitro kishte formalizuar ortakërinë në biznesin e ndërtimit me Kujtim Llapin, vëllain e prokurores Alketa Zifla. Marjon Mitro u dënua nga Gjykata e Shkallës së Parë për Krime të Rënda me 19 vjet burgim. Në Apel, atij iu ul dënimi në 8 vjet dhe doli nga burgu disa muaj më parë. Në Janar 2021, Marjon Mitro ishte shënjestër e një atentati të dështuar në Vlorë. Ai u plagos me armë zjarri, ndërkohë që policia nuk ka gjetur ende autorin apo autorët. Ndryshe nga peripecitë e Mitros, ortaku Llapi pati një rritje pozitive në karrierë, me njërën këmbë në zyrat e shtetit dhe tjetrën në biznes. (Në foto: Akti i themelimit të shoqërisë “Mak-2010”) Kujtim Llapi afera korruptive si drejtor spitali Në vitin 2015, Kujtim Llapi u emërua drejtor i Spitalit Psikiatrik të Vlorës, detyrë që e mbajti për disa vite. Kontrolli i Lartë i Shtetit, pas një kontrolli në Spitalin Psikiatrik, e kallëzoi penalisht drejtorin Kujtim Llapi për abuzim me detyrën, kryesisht vjedhje me tendera. Kallëzimi u dorëzua në vitin 2018, kur motra e të kallëzuarit, Alketa Zifla, ishte shndërruar në krahun e djathtë të Prokurores së Përgjithshme të Përkohshme, Arta Marku. Prokuroria e Vlorës e pushoi hetimin ndaj Kujtim Llapit. Më tej, në vitin 2019, ai u zgjodh Drejtor i Operatorit Shëndetësor të Rajonit të Jugut, një pozicion që kontrollon të gjithë strukturat shëndetësore dhe spitalore në zonën jugore të vendit. Motra e Kujtim Llapit, Alketa Zifla shkarkohet si prokurore nga Vetingu Kujtim Llapi është vëllai i prokurores Alketa Zifla, e cila u shkarkua nga detyra në 16 qershor 2021. Sipas KPK-së, Zifla ka cenuar besimin e publikut te sistemi i drejtësisë me kryerjen e disa veprimeve fiktive, që sipas trupës nuk përputhen me sjelljen etike të një magjistrati. KPK ka hetuar edhe lidhur me konfliktin e interesit prej nga ka rezultuar se Zifla ka trajtuar një kallëzim penal të dorëzuar më 16 korrik 2012 nga 15 qytetarë fierakë ndaj disa zyrtarëve të lartë të Bashkisë Fier për shpërdorim detyre dhe falsifikim të dokumenteve në shpërndarjen e banesave për strehim pa plotësuar kushtet – për të cilin subjekti i rivlerësimit ka vendosur mosfillimin e procedimit penal dy javë pasi e ka marrë në dorë. Nga verifikimi i fashikujve ka rezultuar se Zifla e ka vendosur mosfillimin e procedimit duke arsyetuar se fakti nuk parashikohet nga ligji si vepër penale dhe se është rrjedhojë e një votimi të fshehtë kolegjial dhe objekt i një procedure ankimi administrativ që është ndjekur në rastin konkret. Vendimi i Ziflës është ankimuar nga kallëzuesit dhe Gjykata e Fierit e ka rrëzuar, duke e urdhëruar prokurorinë të vijojë hetimet. Më pas, Prokuroria e Fierit ka nisur hetimet dhe e ka dërguar çështjen në gjykatë me të pandehur disa punonjës e zyrtarë të Bashkisë Fier. Komisioni vlerëson se Zifla ka qenë në kushtet e konfliktit të interesit gjatë trajtimit të këtij kallëzimi penal dhe duhej të kishte dhënë dorëheqjen. Sipas KPK, kjo situatë konflikti krijohet për shkak të përfitimit prej saj të kredisë me kushte lehtësuese nga Bashkia e Fierit si dhe përdorimin e kësaj kredie jashtë juridiksionit të Bashkisë së Fierit.

- Advertisement -spot_imgspot_img
LAJMI FUNDIT
- Your ads here -spot_img
TË NGJASHME
- Your ads here -spot_img